ECZACI GELİRİNİN % 8’İNİ DAHA KAYBETTİ
SGK ile yapılan revizyon görüşmeleri 13 Mayıs’ta yüzde 20 oranında güncellemeyle sonuçlandı. 2018’deki yüzde 15’lik güncellemeyle birlikte düşünüldüğünde toplamda eczacı lehine yüzde 38’i bulan bu revizyon ilk bakışta iyiymiş gibi görünebilir. Ancak 2016 yılından bu yana eczacı lehine güncelleme yüzde 38 olmasına karşın aynı dönemde enflasyon nedeniyle eczacının kaybı yüzde 46 yani eczacılar sonuç itibariyle yüzde 8 kayıpta.
EECZACI LEHİNE ARTIŞ % 38
Değerli meslektaşlarımız, SGK ile yapılan 2019 yılı revizyon görüşmeleri 13 Mayıs tarihinde sonuçlandı. Mali konularda % 20 oranında bir güncelleme sağlandığı açıklandı.
Ancak hatırlanacağı üzere bu revizyonlar, 2016 yılında yapılan protokolün günümüz piyasa şartlarına uygun hale getirilmesi ve meydana gelen enflasyon ve döviz kuru artışları nedeniyle oluşan kayıpların giderilmesi için yapılıyor. Nitekim 2018 yılında da bir revizyon yapılmış ve % 15 oranında iyileşme sağlanmıştı. 2016 yılından beri yapılan her iki revizyondaki artışlar birlikte düşünüldüğünde eczacı lehine güncelleme % 38’i buluyor.
EENFLASYON NEDENİYLE KAYIP YÜZDE 46
Oysa bu artış, protokolün imzalandığı 2016 yılından bu yana sadece enflasyon nedeniyle oluşan kayıplarımızı bile karşılamaya yetmiyor. Zira enflasyon 2016 yılında % 8.53, 2017 yılında % 11.92, 2018 yılında % 20.30 olmak üzere toplamda neredeyse yüzde 46 oranında bir kayba neden oldu.
GGERÇEK DURUMUMUZU GÖSTERECEK RAKAMLAR
Değerli meslektaşlarımız, bizce eczacının gerçek durumunu gösterecek rakamlarsa henüz açıklanmadı. Elimizde 2018 de yapılan güncelleştirmelerin sonuçları var.
Örneğin 2018’ de eczaneler uyguladıkları iskonto oranına göre sınıflandırıldığında % 0 ile % 0.75 aralığında iskonto yapan eczanelerin oranı tüm eczanelerin % 53.5’iydi. % 2,2 ile % 2,75 aralığında iskonto yapan eczanelerin oranı ise tüm eczanelerin % 46.5’iydi.
Keza eczane sayılarıyla ifade edersek; % 0 iskonto uygulayan eczane sayısı 9004 ,% 0.75 iskonto uygulayan eczane sayısı 4705, % 2.2 iskonto uygulayan eczane sayısı 8230 ve % 2.75 iskonto uygulayan eczane sayısı 3693 olmuştu.
İşte eğer bu rakamlar açıklanırsa bu yıl yapılan güncellemenin bir başarı mı yoksa bir başarısızlık mı olduğu daha iyi anlaşılır. Ancak bizim tahminimiz ve endişemiz bu sayıların eczacı aleyhine değiştiği yönünde.
BBİZLERE HİÇBİR ŞEY SÖYLENMİYOR
TEB, EBS üzerinden bu bilgileri daha en başta almıştı ve umarız kullanmıştır. Zira bu süreçte yaşadığımız en büyük sıkıntı haber alamamak, gelişmeleri öğrenememek, gelinen durumu bilememektir. Oysa TEB revizyon çalışmalarına 12 Şubat’ta bir çalıştay ile başladı. 13 Mart’ta Protokol Komisyonu’nu ve 15 Mart’ta da Başkanlar Danışma Kurulu’nu topladı. SGK ile 20 Mart, 23 Mart, 2 Nisan, 9 Nisan ve 15 Nisan tarihlerinde görüştü. Son olarak 17 Nisan’da Çalışma Bakanı ile görüştü.
Ama 3 Mayıs’taki SGK mesajına karşılık“Bilgilendirme Yazısı” dışında süreçle ilgili hiç bir şey paylaşılmadı ve eczacılar “bilinmez” bir sürecin içine sokuldu. Nitekim hala eczacılar adına nelerin istendiği, hangi isteklerin kabul edildiği, hangi isteklerin reddedildiği büyük bir “muamma”. Örneğin İstanbul Eczacı Odası, bölge toplantılarında % 1.5‘ lik bir iskonto baremi eklenmesini talep ettiklerini dile getirdi ama bu bilgi kırıntısı ne yazık ki bu “muamma”yı çözmeye yetmiyor.
AANGARYAYI YİNE ECZACILAR ÇEKTİ
Bu bilinmezlikle gelinen bugünde önemli sayıda meslektaşımız SGK’ya fatura kesmiş ve teslim etmiştir. Sürecin uzaması eczacılara bir angarya olarak geri dönmüştür. 1 Nisan’a kadar yenilenmesi gereken sözleşmenin, 43 gün geçtikten sonra sonuçlandırılmasını eczacı kamuoyu takdir edecektir.
Ancak şurası bir gerçektir ki yaşanan bütün bu süreçten sonra önümüzdeki yıl yapılacak 2020 protokolü eczacı için çok daha önemli ve sonucu beklenir hale gelmiştir.
22020’YE ŞİMDİDEN HAZIRLANMALI
Bize göre öncelikle, TEB seçimlerinin hemen ardından başlayıp ve içine sendika, vakıf, dernek gibi tüm eczacı bileşenlerini alarak en geniş tabana yayılan bir çalıştay yapmalıdır. Ayrıca bu süreç şeffaflıkla yönetilmeli ve her şey eczacı kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Sonuçta olan ve olabilecek ekonomik krizlere karşı eczacıyı koruyan bir sözleşme hayata geçirilmelidir.
Gerçek iyileşme yıllık öngörülebilir bir protokol ve eczacılık meslek hakkı ile mümkündür. Eğitimlerle ‘’hak edilmeye’’ çalışılan bir meslek hakkı değil hemen şimdi uygulanacak bir meslek hakkı istiyoruz.
Eczacının, ilaç fiyat kararnamesi, ısı-nem, tabela, muayene ücreti tahsilatı, medikal malzemelerin fiyatlarının güncellenmesi, artan fakülteler ve kontenjan sorunu, istihdam problemi, ikinci ve yardımcı eczacılık, ÜTS gibi başlıklarda yaşadığı ve yaşayacağımız bir çok sorunun eğer gündeme getirilirse ancak 2020 protokolü görüşmeleri ile değerlendirilir gibi görünüyor. Örgütlü, şeffaf ve gücünü üyesinden alan bir eczacılar birliğinin bunu başaramama şansı yok.
Saygılarımızla
ÇAĞDAŞ ECZACILAR DERNEĞİ GENEL MERKEZİ