YARDIMCI ECZACILIK KONUSUNDA DURUŞUMUZ NET TAVRIMIZ BELLİDİR
YARDIMCI ECZACILIK KONUSUNDA DURUŞUMUZ NET TAVRIMIZ BELLİDİR
Bildiğimiz gibi 6197 sayılı yasayı değiştiren 6308 sayılı yasa ile eczane açabilme koşulları arasına 1 yıl yardımcı eczacılık yapma zorunluluğu getirildi.
Biz Çağdaş Eczacılar Derneği olarak bilimin ışığında çağı takip eden anlayışımızla dünyada bu konuda 2 uygulamanın olduğunu biliyoruz;
1) Board sınavına girip kazanarak
2) Yardımcı eczacılık yaparak eczane açılır.
Lakin günü kurtarmak adına getirilmiş ve geçtiğimiz aylarda kaldırılması gündeme geldiğinde herkesin karşı olmasına rağmen TEB ve İEO tarafından desteklenen uygulama ülkemizde yürümez.
NEDEN
1) Hem genç mezunlarımız hem de eczacılarımız için bir dayatmadır.
2) Bir yıl sonunda yeniden iş arayışına girecek genç mezunların istihdam sorununu çözecek bir anlayış değildir.
3) TEB ve İEO’nun dediği gibi 1 yıl sonra çalıştığı eczanede mesleğine devam eder aslında bu bir istihdam yoludur dediği sistem yılda 3000’ü aşkın mezun verdiğimiz mesleğimizde bu ekonomik şartlarda kaç yıl daha sürecektir ve bu nasıl kalıcı bir çözümdür ?
4) Herhangi bir teşvik, vergi indirimi ,sigorta desteği verilmeyen eczacılarımız bu uygulamayla birlikte 4.000 lirayı geçen ekonomik zorluk bindirilmektedir.
5) 5 yıllık uzun ve zorlu bir eğitimin sürecinden sonra minumum 120 gün staj yapan bir mezunun staj süresi yeterli değil midir ? Eğer bu süreç yeterli değilse veya boş geçiriliyorsa TEB ve odalar neden kontrol mekanizmalarını devreye sokup bu süreci denetlemiyor aksine mezunları yetersiz görüyordur.
6) 4000-5000 arası olan yardımcı eczacı çalıştıracak eczane sayısı her yıl verdiğimiz 3500 mezunla kaç yıl daha ilerleyecektir.
7) Atanamadığı hastane eczanesi, açamadığı eczane,giremediği üniversite kadroları, yerleşemediği kısıtlı uzmanlık kadrolarıyla kaç mezunu kaldıracak bir eczane istihdamına sahibiz.
ÇÖZÜM
1. Yardımcı eczacı istihdamı sağlayacak eczanelere vergi indirimi, teşvik, sigorta desteği gibi mali destekler sağlanmalıdır.
2. Genç mezunumuzun 1 yılını almak yerine onlara mezun olduğunda daha iyi bir gelecek sunmalıyız.
• Hastane eczanesi kadroları arttırılmalıdır.
• Uzmanlık sınavı kadroları Sağlık Bakanlığına geçip genişlemelidir.
• Akademiye önem verilmelidir.
• Kliniklerde eczacı istihdamı artmalıdır.
3) TEB ve İEO nun her sene bu sene diye belirttiği eczacılığa başarı sırası barajı en yakın zamanda getirilip mesleğin başarı sıralaması gerilemesi durdurulmalıdır.
4) Gerekli kontrol mekanizmalarını devreye sokup 5.sınıftaki uzun dönem stajının en verimli geçmesi için Akademik kadrolarla istişare neticesinde denetim mekanizmaları geliştirilmelidir.