İstanbul Eczacı Odası’ na İletilen Görüş ve Önerilerimiz. 14 EKİM 2020
İstanbul Eczacı Odası Mali Genel Kurulu’ nda Yönetim Kurulu Üyelerimizden Ecz. Sidar Diken’ in söz alarak yaptığı konuşmanın ardından, İEO Başkanı Ecz. Cenap Sarıalioğlu tarafından önerilerimizi kendilerine iletmek üzere davet edildik. Bugün, 14.10.2020 tarihinde, İEO Yönetim Kurulu ile randevulu olarak bir görüşme gerçekleştirdik ve ekte sunulan görüş ve önerileri kendilerine ilettik.
14.10.2020
İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu ‘na
Türkiye de Çalışma Hayatı ve Meslekler Araştırmasına göre; mesleki itibar sıralamasında Eczacılık Mesleği 2015 yılında 11. sıradayken, 2020 yılında 24. sıraya gerilemiştir.
Halk sağlığının korunması, mesleğimizin kabuledilebilir koşullarda sürdürülebilmesi ve geleceğe taşınması ile ilgili yaşanan tüm sorunların çözümlerinde, yeni kazanımların elde edilmesi yönündeki mücadelemiz, bu itibarsızlaşma ile birlikte zaafa uğramaktadır. Kamuoyu desteğini alamayan eczacı, sağlık hizmeti sunumuna, Covid-19 salgını sürecinde de açıkça gördüğümüz, yaşadığımız üzere, “fiziksel ve psikolojik şiddet”e uğramak pahasına devam etmiştir.
Acilen, toplum sağlığını korumak üzere görev alan eczacının, mesleki saygınlığı olması gereken düzeye tekrar getirilmeli; böylelikle kamuoyu desteğini hakettiğimiz düzeyde almaya yönelik bir politika oluşturulmalı ve buna paralel çalışmalar yürütülmeye başlanmalıdır.
Pandemi süreci, eczacıların var olan sorunlarının üzerine, gerek sağlıklı yaşam hakkı yönünden, gerek sosyal yönden, gerekse ekonomik yönden çok ağır yeni yeni sorunlar eklemiştir. Bu sorunlar ancak eczacı kamuoyunun bilinçli bir biçimde örgütlenmesi ile nitelikli bir mücadelenin sürdürülmesiyle aşılabilir.
Odamız basın – yayın ve hukuk birimlerinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi, daha öngörülü bir işleyişin kurgulanması bu çalışmaların bir ayağını oluşturacaktır.
Basın – Yayın; Ulusal ve yerel televizyon kanalları, radyo, gazete ve diğer yazılı basında, duyuru panolarında, meydan ve alışveriş merkezi gibi kalabalık yerlerde stantlar açarak, sosyal medyada; halk sağlığı, eczane ve eczacılıkla ilgili güncel ve kronik sorunlar, meslek politikamıza uygun biçimde sık sık ve bir program dahilinde gündem edilmelidir.
Hukuk; Eczacıya kolay ulaşılabilir ve nitelikli bir hukuksal danışmanlık hizmeti sunulmalıdır.
ACİL GÜNDEM ÖNERİLERİ
• İlaç Fiyat Kademelerinin Güncellenmesi
İlaç fiyat kademelerinin döviz kurundaki değişim göz önüne alınarak güncellenmesi, geldiğimiz noktada ekonomik olarak eczanenin varlığını sürdürebilmesi açısından zorunludur. Odamız tarafından söz konusu güncellemenin yapılması yönünde kararlılıkla çalışma yürütülmelidir.
• Marketlerde İlaç Satılması Yönünde Girişimler
Son dönemde yaşadığımız gelişmeler bu konunun acil ve kapsamlı olarak gündem edilmesi gerekliliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.
İlaç statüsünde değerlendirebileceğimiz ancak Tarım Bakanlığı izniyle üretilen ve satılan bu ürünlerle ilgili meslek örgütümüzün kapsayıcı “bir politikası olmalıdır”. Bu politikanın, bir platform oluşturularak, katılımcı ve akılcı bir biçimde oluşturulması mesleğin geleceğine yön vermek bakımından önem arz etmektedir.
Oluşturulan politikayı yaygınlaştırmak, ilerleyen süreci halk sağlığı ve mesleğin geleceği bakımından doğru biçimde örmek adına;
Bu türlü girişimler asla önemsizleştirilmemelidir. Aksine her defasında başlangıç olarak görülmeli vetüm hassasiyetimizle takip edilmeli, konuya ilişkin rahatsızlığımız; telefonla ya da yüz yüze şirket yetkilileri ile değil kurumsal, örgütsel, ilgili hükümet otoriterlerini de bilgilendirilerek ve hattagerektiğinde yasal yollara başvurarak ifade edilmelidir.
Organize olmaksızın; şurayı protesto edin, şuradan alış veriş yapmayın tarzı bir eylem süreci yerine,günün koşullarına uygun, pratik, hızlı, sonuç alınmasına kadar süreci örerek, dinamik ve kararlı bireylemlilik için eczacı tabanı canlı tutulmalı, süreçten koparılmamalıdır.
Asla unutulmamalıdır ki kapitalizm her krizi fırsata çevirir….
Ve yine unutulmamalıdır ki son BAYER eylemi de bizim açımızdan başarısızdır…
• Grip Aşıları
İhtiyacı karşılayacak sayıda grip aşısı temin edilememesi yüksek olasılığına karşılık:
Mevcut koşullarda eczanelerde aşı dağıtımının bir kargaşaya yol açmaması bakımından, dağıtımınbelirli kriterlere uyan hastalara öncelik tanınarak yapılması yönünde bir sistem geliştirilmesi gerekmektedir. Sağlık otoritesi yeterli aşının temin edilmemesinin sorumlusudur o halde bu düzenlemeyi yapmak ve kamuoyuna açıklamak onun sorumluluğundadır.
Meslek örgütüne düşen ise; aşı Türkiye’ye girdiği andan itibaren süreçle ilgili şeffaflığı sağlamak, kamuoyuyla özellikle eczacı kamuoyuyla bunu paylaşmak, aşıların tüm eczanelere tevzi mantığıyla hassasiyetle dağıtımı konusunda çalışmak, gerekiyorsa dağıtım kanallarıyla süreci birlikte götürmek, konuya ilişkin duyarlılığını dağıtım kanallarına fazlasıyla hissettirmektir.
Aşının temin edilemediği şu durumda, bunun faturasının da eczacıya kesilmesi önlenmelidir.
Eczacının bağışıklamadaki rolünü net olarak tekrar tarif etmek üzere, ilerleyen süreçte eczacıların “aşılama” konusunda sertifika ve yetki sahibi olmaları odamızca projelendirilmelidir.
• Pandemi Ürünleri
Maske, dezenfektan vb. ürünlerle ilgili bilimsel standartların, güvenilirlik kriterlerinin derlenmesine ilişkin çalışmalar ve bu ürünlerin eczane dışında satılmaması için hukuki düzenlemeler yapılmalıdır.
Eczane dışında satılan bu ürünlerin güvenilir olmadığı hususunda kamuyu bilgilendirecek ilgi çekici basın yayın faaliyetleri ve çalışmalar yapılmalıdır.
Eczacıların; bu tür ekipman ve malzemeleri, ÜTS kayıtlı olarak, ihtiyaç duydukları her durumda, ihtiyaç duyulan miktarda, uygun fiyatla ve güvenilir olarak temin edebilmeleri sağlanmalıdır.
• Pandemi Sürecinde Alınacak Tedbirler
Gerek eczacıların, eczane çalışanlarının, gerekse hastaların sağlığının korunabilmesi bakımından; pandemi sürecinde eczanelerdeki çalışma düzeni, havalandırma, hasta kabulü, eczanelerde uygulanacak dezenfeksiyon işlemleri ile ilgili bilimsel verilere dayanan yöntemler ile ilgili çalışmalar yürütülmeli, eczacı odamız bu konularla ilgili önerilerin sahibi olmalı, eczacı kamuoyu güncel olarak sık sık bilgilendirilmelidir.
Hastanın eczanede kalma süresini, temas olasılığını azaltıcı tedbirler düşünülerek, uygulamaya konulması yönünde çalışmalar yapılmalıdır. ( Para alışverişini azaltmak üzere, muayene ücretleri, eşdeğer ilaçlardan çıkan farkların tahsili ile ilgili düzenleme yapılması, reçete giriş sistemlerinin basitleştirilmesi vb. )
Eczacı Odasının faaliyetini sürdürmesi bakımından yapılan çalışmalar, SGK sözleşmeleri gibi organizasyonlar, personelin çalışma düzeni ve koşulları ve gerçekleştirilen etkinlikler de gerek çalışanların, gerek eczacıların sağlıklarının korunması önceliği göz önüne alınarak yapılmalıdır.
• İlaç Bulunabilirliği
Artık kronikleşen bir sorun olarak ilaçlara erişim sıkıntısı, pandemi sürecinde Covid-19 ve ilişkili semptomlarında kullanılan kimi ilaçlar için de karşımıza çıkmıştır. İlaçlara erişim ile ilgili yaşadığımız bu sıkıntının aşılması için, meslek örgütlerimizin katkılarıyla çözüm önerileri geliştirmek üzere çalışmalar yapılmalı, bir yandan yaşanan sıkıntının sorumlusunun eczacı olmadığını halkın bilmesi sağlanmalıdır.
• Pandemi Süreci Ek Önlemler
Ek önlemler kapsamında eczanelerde yaşamakta olduğumuz çeşitli sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirilmelidir.
Eczanelerin pandemiden etkilenme oranları bir veri tabanında toplanmalıdır.
Eczacıların bu süreçte yaşadığı ekonomik kaygı, dalgalanma ve ekonomik kayıplar gündem edilmeli, bu konuya ilişkin tespitler ve önleyici, onarıcı çalışmalar yapılmalıdır.
Salgından etkilenen eczanelere verilecek destek revize edilmelidir.
Pandemi sürecinde, çeşitli kurum ve kuruluşların “sağlıkçılara tanıdığı haklar” ın arttırılması, çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır.
• Kamu Eczacılarının Çalışma Koşulları
Kamu Hastanelerinin Eczanelerinin fiziki koşullarına ilişkin iyileştirme yönünde çalışmalar yapılmalıdır.
Kamu eczacılarının aşırı düzeydeki iş yoğunluğunun, kare barkod uygulamasına geçildiğinde daha da artacağı göz önüne alınarak, kamu hastanelerinin nitelikli personel istihdamıyla ilgili çalışmalar yürütülmelidir.
Çağdaş Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu